Arend-lessenaar

From OrnaWiki
Jump to: navigation, search
Arend-lessenaar, messing, 2e helft der XVe eeuw, afkomstig uit de collegiale kerk Notre-Dame in Namen. Namen, Cathédrale Saint-Aubain. © KIK, Brussel, cliché X134390

Etymologie

  • Lessenaar : < les naar het voorbeeld van middeleeuws latijn lectionarium.

Definitie

Koorlessenaar waarvan de tablet wordt ondersteund door een adelaar.

Hierarchie

Oorsprong en ontwikkeling

Aangezien een adelaar naar verluidt recht in de zon kan kijken, kan hij symbolisch God en Diens woord aankijken. Ook is de adelaar het symbool van de evangelist Johannes en van Christus zelf, door analogie tussen de vlucht van de adelaar en de Hemelvaart.

Het afbeelden van adelaars op lezenaars of ambo's is al een oud gebruik (soms samen met afbeeldingen van de symbolen van de andere evangelisten). De arendlezenaar breekt door in de loop van de 14de en de 15de eeuw, in het bijzonder in de voormalige Nederlanden. Vaak worden ze vervaardigd uit messing.

Typologie

De adelaar wordt op de lezenaar afgebeeld. Zijn vleugels en rug dragen de eigenlijke lezenaar. Vaak zitten de klauwen van de adelaar op een bol, die op zijn beurt op een van lijstwerk voorziene schacht is geplaatst. De sokkel is soms geplaatst op poten in de vorm van leeuwen of leeuwenpoten.

Andere benamingen

Autres langues
FR aigle-lutrin
EN eagle lectern
DE Adlerpult
IT aquila leggio
ES atril de águila

BALaT

De arend-lessenaars (1400-1700) in BALaT

Afbeelding van arend-lessenaars (1400-1700) in BALaT

De arend-lessenaars in de bibliotheek van het KIK

Topstuk met 3D-animatie

Aigle-lutrin de Chièvres