Thabor (n)

From OrnaWiki
Jump to: navigation, search
Thabor uit de tweede helft van de 17e eeuw, in gebeeldhouwd eikenhout, Lodewijk XIV-stijl. Aachen[DE], Suermondt-Ludwig-Museum. © KIK, Brusse, cliché XM000298

Etymologie

De naam Thabor verwijst rechtstreeks naar de Taborberg in Galilea, waar volgens de christelijke traditie het wonder van de Transfiguratie plaatsvond.

Definitie

Steun waarop de monstrans wordt geplaatst tijdens de aanbidding van het Heilig Sacrament.

Hierarchie

Oorsprong en ontwikkeling

De thabor doet in de eerste plaats dienst om de monstrans hoger op het altaar te plaatsen om hem beter zichtbaar te maken voor de gelovigen. Soms wordt de thabor gecombineerd met een structuur erboven die de monstrans extra luister geeft. Het geheel noemt men dan een expositietroon.

Typologie

De thabor is een eenvoudig platform van metaal of hout, soms bekleed met platen metaal of email. Het platform kan op één of meer poten rusten. De thabor kan rijkelijk versierd zijn. Vaak vindt men aan weerszijden van het voorwerp afbeeldingen van engelen.

Andere benamingen

Autres langues
FR Thabor (f)
EN thabor
DE Tabor
IT espositorio eucaristico
ES tabor

BALaT

De thaboren (1400-1700) in BALaT

Afbeelding van thaboren (1400-1700) in BALaT

De thaboren in de bibliotheek van het KIK

Bibliografische orientatie

  • Joël Perrin & Sandra Vasco Rocca (dir.), Thesaurus des objets religieux. Meubles, objets, linges, vêtements et instruments de musique du culte catholique romain. Religions objects of the Catholico Faith. Corredo ecclesiastico di culto cattolico, Paris, Caisse nationale des Monuments historiques, éditions du Patrimoine, 1999, p. 167.