Mozetta

From OrnaWiki
Jump to: navigation, search
Portret van Paus Adrianus VI (paus van 1525 tot 1526), Mechelen, Groot Seminarie, 18de eeuw, olieverf op schilderdoek, © KIK, Brussel, cliché X010969

Etymologie

Italiaanse term: mozzetta.

Definitie

Een door bisschoppen en kanunniken gedragen schoudermantel die ruim over de ellebogen hangt en aan de voorzijde is gesloten met knoopjes. De mozetta tekent de jurisdictie van de drager en wordt alleen in dat gebied gedragen waar deze rechtsmacht bezit.

Hierarchie

Oorsprong en ontwikkeling

Het schoudermanteltje is een kleinere, praktischer uitvoering van de cappa. ‘‘Het [schoudermanteltje] verschijnt op het einde van de 15de eeuw op de schouders van de paus en wordt daarna snel overgenomen door kardinalen en bisschoppen’‘ (Fils de soie, blz. 62).

Typologie

Korte pelgrimsjas die de schouders en de borst bedekt. De kleur wordt bepaald door de rang van de geestelijke die het draagt.

Andere benamingen

Autres langues
FR camail (liturgie)
EN mozzetta
DE mozzetta
IT mozzetta
ES mucetta

BALaT

De mozetta (1400-1700) in BALaT

Afbeelding van mozetta (1400-1700) in BALaT

De mozetta in de bibliotheek van het KIK

Bibliografische orientatie

  • Fil de soie, chemin de soie, cat. exp., Chambord, Château de Chambord, 1983, p. 62.
  • Joël Perrin & Sandra Vasco Rocca (dir.), Thesaurus des objets religieux. Meubles, objets, linges, vêtements et instruments de musique du culte catholique romain. Religions objects of the Catholico Faith. Corredo ecclesiastico di culto cattolico, Paris, Caisse nationale des Monuments historiques, éditions du Patrimoine, 1999, p. 320.