Dorsalia

From OrnaWiki
Jump to: navigation, search
Fragment van dorsalia. Wandtapijt geweven voor de kapel Tour en Taxis in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk in Brussel, 1517, Brussel, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, © KIK, Brussel, cliché X079652
Dorsalia in Jean Tavernier et Loyset Liédé, Aanbiding van de H. Eucharistie, Getijdenboek, folio 55 van ms. IV 1290, Brussel, Koninklijke Bibliotheek van België, 1441-1460, © KIK, Brussel, cliché X004138
Dorsalia in Eustache le Sueur, Mis van H. Martinus, eerste helft van de 17de eeuw, olieverf op doek, Parijs, Musée du Louvre, © KIK, Brussel, cliché B023184

Etymologie

Dorsale (het behangsel achter de bisschopszetel, 1350): < Latijn dorsale (idem), van dorsum, « rug » (etymologiebank.nl en Gaffiot, p. 557).

Definitie

Tijdens grote plechtigheden hingen stoffen versieringen aan de muren rond het hoofdaltaar en in de architectuur van de rest van de kerk.

Hierarchie

Oorsprong en ontwikkeling

Het gebruik van de dorsalia als decoratief element in kerken gaat terug tot de eerste eeuwen van de christenheid. In de middeleeuwen komen ze nog in groten getale voor. Ze worden aangebracht in het koor, achter de altaren of de beelden. In zeldzamer gevallen doen ze dienst om de bogen van het schip te versieren.

Het gebruik ervan neemt af in de moderne periode, wanneer de versiering van de kerkmuren almaar vaker wordt uitgevoerd in marmer en pleisterwerk.

Typologie

Wat materiaal betreft zijn de dorsalia uiteenlopend: zijde, linnen, wol. Het kon om kostbare stoffen gaan, soms afkomstig uit het Oosten, wandtapijten met iconografische afbeeldingen, enz.

Andere benamingen

dorsaal

Autres langues
FR tenture d'église
EN church curtains
DE Kirche Vorhänge
IT tendaggi per la chiesa
ES cortinas de iglesia

BALaT

De dorsalia (1400-1700) in BALaT

Afbeelding van dorsalia (1400-1700) in BALaT

De dorsaliain de bibliotheek van het KIK